Om du inte är nöjd med årets julklappsbok, rekommenderar jag att du byter in ditt ex av Mo Yan till Ola Anderssons Vykort från Utopia. Ola är till vardags arkitekt och har bl.a. ritat radhusen i Kärrtorp som utnämndes till Årets stockholmsbyggnad 2012.
I Vykort från Utiopa beskriver Ola Stockholms historia ur ett stadsbyggnadsperpektiv. Från Birger Jarl till nutid. Extra uppmärksamhet ägnas åt funktionalismen och modernismen och dess stadsplanering som får en stor skopa ovett av författaren. Främst vänder han sig mot de förortsenklaver som byggts från 30-talet och framåt, och som i mycket saknar de kvaliteter som förknippas med storstaden (tänk parker, varierade fasader, slutna kvarter, lokaler i bottenplan, kvarterskrog på hörnet, mycket folk i rörelse etc.).
Även om vi trivs bra i vårt boende strax utanför omslagsbilden, håller jag med Ola i mycket av det han skriver. Innerstan är, och har varit, den attraktiva delen av staden som lockar folk att flytta hit och där de flesta vill bo. Vilket avspeglar sig väl i längden på bostadskön och lägenhetspriserna.
Även om man är en typisk NIMBY och inte alls vill se någon förtätning av ytterstaden är Vykort från Utopia intressant. Författarens framtidsvisioner avhandlas raskt på ett par sidor i slutet av boken och den absoluta tyngdpunkten ligger på historiebeskrivning och varför Stockholm idag ser ut som det gör. En historiebeskrivning som Ola gör mycket förtjänstfullt och inte utan humor.
Publicerad den 4 januari 2013 av Herr K | Ingen kommentar