Om Herr K:s grönkålssufflé är 70-tal, så är mintkyssar minsann riktigt 50-talsgodis. Receptet återfanns ursprungligen i Jenny Åkerström-Söderström köksklassiker Prinsessornas kokbok, och är idag ett måste på julens godisbord. Inte minst för Herr A, min systers pojkvän.
6 dl socker
2 dl vatten
2 msk glykos
15 droppar pepparmintsolja
80 g smät choklad
Smält socker, vatten och glykos. Använd gärna en termometer och en kopparkastrull så går det snabbare att komma upp i rätt temperatur; 120 grader.
Tillsätt pepparmintsolja och häll ut massan på bakplåtspapper, stenhäll eller silikonduk. Rör runt så att det kommer in luft i smeten. Den ska bli grynig.
Värm sedan massan igen i vattenbad. Klicka upp mintkyssar på stenhäll eller bakplåtspapper.
Smält chokladen i en skål ovanför ett vattenbad. Gör små klickar i mitten på varje sockerplatta. Låt stelna.
Undrar om 50-talets prinsessor misslyckas med sina kyssar lika ofta som vi gör det? På bilden till vänster återfinns min mammas mintkyssförsök. Det gick väl sådär.
Receptet och bilden ovan är lånat från Recept.nu.
Publicerad den 20 december 2012 av Fru J | Ingen kommentar